Tilbage til forside
Klik her for at læse mere om DjurslandAktivitetsmuligheder i Nationalparken Mols Bjerge

I nationalparken er er masser af muligheder for aktiviteter. Især er der fremragende muligheder for cykle- og vandreture. Alle fem områder har deres egen geografi og deres eget landskab, så der er noget for enhver smag.

Cykelture i Mols Bjerge Vandreture i Mols Bjerge
Biltur i Mols Bjerge Vandring ved Kaløskovene
Cykelture fra Rønde Vandring ved Jernhatten
Cykelture ved Jernhatten og Gravlev Lystfiskeri

Cykelture i Mols Bjerge
Har man lyst til at kunne komme lidt længere omkring i Mols Bjerge, er der gode muligheder for at lege bjergged på cyklen. De mange bakker vil helt sikkert give sved på panden, men de byder også på mange oplevelser og nogle flotte udsigter.

Man bør være opmærksom på, at alle vejene er grus- eller sandveje, så man skal sørge for at have solide dæk på cyklen. Har man lyst til at komme væk fra de største veje, kan det anbefales at gøre det på mountainbikes.

Turistbureauerne i Ebeltoft og Mols har udgivet et hæfte med forslag til cykelture i området. En tur på ca. 23 km. rundt i Mols Bjerge fører forbi mange af højdepunkterne. Bl.a. skal man klatre op på det højeste punkt i Bjergene, Agri Bavnehøj, og man kommer desuden forbi Strandkær med Besøgscenteret. Har man kræfterne til det, kan man forlænge turen til Ørnbjerg Mølle, så bliver turen ca. 31 km.

Hæftet med cykelturene i Mols Bjerge kan fås på turistbureauerne.

De mindste kan også cykle i Mols Bjerge, bare tempoet sættes derefter.

Top

Vandring i Mols Bjerge
Der kan ikke være tvivl om, at den klart bedste måde at opleve Mols Bjerge på er at tage de gode sko på, og så begive sig ud i terrænet. Der findes mange forslag til, hvor man kan gå hen, på turistbureauerne kan du finde foldere fra Skov- og Naturstyrelsen, som giver gode forslag til vandreture.

Ved de fleste parkeringspladser i området fører afmærkede stier ud i landskabet, og man kan også dér finde foldere, der fortæller om området man vandrer i.

Vandring ved Molslaboratoriet
En mulighed er at tage udgangspunkt ved Molslaboratoriet ved Nedre Strandkær. Herfra kan man bl.a. følge Den Italienske Sti på ca. 3 km. Stien fører til Femmøller by, og har været brugt i mere end 100 år. Det sydlandske navn menes at være opstået, fordi de første feriegæster i området mente, at landskabet var meget italiensk.

Strandkær-stien tager også er udgangspunkt fra Molslaboratoriet. Turen er ca. 2 km. lang, og fører forbi en række forskellige skovtyper, som er typiske for Mols Bjerge.

Langs begge stier er der opstillet en række standere, hvor der er mulighed for at udføre forskellige aktiviteter i landskabet. Hos de lokale turistbureauer kan du få en folder, der beskrive turene fra Molslaboratoriet. Du kan også læse mere på www.molslab.dk

Biltur i Mols Bjerge
Det er naturligvis også muligt at tage bilen rundt i Mols Bjerge, og så stå ud når man kommer til noget interessant. Her kan du downloade et forslag til en tur rundt i Mols Bjerge.

Vandring ved Kaløskovene
Holder man af en tur i skoven må man ikke snyde sig selv for en tur i enten Hestehave Skov mod vest eller Ringelmose Skov mod øst, måske rækker kræfterne og lysten til at besøge begge skove. Ellers har man selvfølgelig mulighed for at fordele oplevelserne på flere dage.

Hestehave skov
Turen gennem Hestehave Skov er ca. 5,5 km lang, og den starter ved parkeringspladsen ved Slotskroen og fører bl.a. forbi St. Stenhøj, Baron Wilhelms Bøg, som er det højeste træ i skoven, og Thyrahytten. St. Stenhøj er en næsten 5.000 år gammel runddysse fra bronzealderen, der er bemærkelsesværdig fordi al den jord, der oprindelig var på stenene, er blevet vasket væk af vind og vejr igennem de mange tusind år. Thyrahytten er en jagt- og badehytte, som blev opført i 1905, og den er opkaldt efter baronesse Thyra von Jenisch.

Ringelmose skov
Har du lyst til at begive dig på opdagelse i Ringelmose Skov, kan du enten starte ved parkeringspladsen ved den smukke Bregnet Kirke eller ved Kalø Gods. På turen rundt i skoven kommer man bl.a. forbi en mindesten for Baron von Jenisch, der ejede Kalø Gods, indtil han blev dræbt under 2. verdenskrig, og man passerer flere af Kaløs skoler. Også den kunstige Ringelmosedam passeres undervejs.

På de lokale turistbureauer kan du finde brochurer, der i mere detaljeret form beskriver turene i Kaløskovene.

Rønde med Kaløskovene i baggrunden. Længst ude anes Kalø Slotsruin

Top

Cykelture fra Rønde
Med udgangspunkt i Rønde er der gode muligheder for at hoppe på jernhesten for på den måde, at opleve dels naturen i Mols Bjerge, dels de enkelte seværdigheder. På den måde oplever man bedst den flotte natur, og selvom terrænet kan være krævende er det bestemt besværet værd.

Et forslag kunne være at køre mod Thorsager for dér at besøge kirken og de gamle gader. Derefter kan man køre til Rostved Gravplads, og senere ad småveje forbi Møllerup Gods. Derfra kan man fortsætte til Feldballe, hvor kirken er hovedattraktionen. En mulighed er at fortsætte derfra mod Kejlstrup inden man igen kører mod vest tilbage mod Rønde igennem Ringelmose Skov.

Vandring ved Jernhatten
For at få det bedste indtryk af området ved Jernhatten, kan man følge stien, som begynder ved P-pladsen. Derfra fører stien ind i Troldeskoven, hvor man kan se gamle bøgetræer. Man passerer også en gammel mergelgrav, som en overgang truede med at ødelægge området. På foranledning af de lokale beboere, blev området dog fredet, så det ikke længere var tilladt at hente mergel.

Flere steder langs stien har man udsigt over Kattegat, bl.a. kan man se Hjelm og i klart vejr også Sjælland og Samsø. Fortsætter man mod nord får man udsigt over Hyllested Bjerge, og man passerer en indhegning med en sjælden fårerace. Derefter kommer man til Bagskoven, og derfra går man ned til vandet. Man følger så stranden til man kommer tilbage til parkeringspladsen.

Hos de lokale turistbureauer kan man købe et hæfte, der fortæller detaljeret om vandreturen samt om hele området ved Jernhatten.

Top

Cykelture i området ved Jernhatten og Gravlev
I den østlige del af Nationalparken findes der gode muligheder for cykelture. Et forslag til en tur starter ved Ebeltoft Turistbureau og ruten passerer undervejs seværdigheder som Ebeltoft Zoo, Jernhatten og Dråby Kirke.

Turen er ca. 24 km lang, og den kan kombineres med en anden tur, så man kommer igennem Hyllested Bjerge og forbi herregården Rugård. Man kan også vælge at følge naturstien mellem Ebeltoft og Gravlev som følger den nedlagte jernbane. Stien er i alt otte kilometer lang, og du kan læse nærmere om stien her.

Lystfiskeri
Nationalparken Mols Bjerge er det ideelle udgangspunkt for en fisketur, da området byder på et væld af fremragende fiskepladser.
Der er gode muligheder for kystfiskeren for at fange både havørred, torsk, multe og fladfisk langs kysterne i området.


Fiskeretten til ferskvandssøerne i området tilhører lodsejerne, så det er nødvendigt med deres tilladelse til at fiske her. I området findes desuden flere put and take-søer.


På turistbureauerne i området kan du købe en lystfiskerguide med kort, beskrivelse af fiskevandene, fredningstider, mindstemål m.m. Det er desuden muligt at købe det obligatoriske statslige fisketegn samt få informationer om grejsalgssteder og andre praktiske oplysninger i forbindelse med din fisketur.

Området ved Jernhatten byder på gode muligheder for havfiskeri

Top

Destination Djursland - Stabrandvej 51 - 8560 Kolind - 87 52 18 00 - www.visitdjursland.com