Tilbage til forside
Klik her for at læse mere om DjurslandJernhatten - kystområde

Jernhatten Hyllested Bjerge
Hyllested Kirke Rugård
Cykelture ved Jernhatten og Gravlev  

Jernhatten
Den imponerende bakke og udsigtspunkt Jernhatten er et sted der næsten er obligatorisk at besøge, hvis man er i den østlige del af Nationalparken. Jernhatten er speciel, fordi den består af et hårdt materiale, der gør, at havet ikke har kunnet nedbryde det. Derfor fremstår Jernhatten som et meget markant fremspring i Kattegat.

På Jernhatten findes der mange sjældne planter, hvilket skyldes at nedbøren er meget sparsom, samt at solen rammer i en speciel vinkel. Derfor kan man finde planter, som egentlig hører hjemme i Sydøsteuropa. Fra toppen af klinten er der 49 meter ned til havet, og fra toppen har man udsigt over bl.a. Hjelm ude i Kattegat.

Der er rig mulighed for at vandre i området ved Jernhatten. Det kan du læse mere om her. Hos de lokale turistbureauer kan du købe et hæfte, der fortæller indgående om Jernhatten.

Jernhatten set fra oven

Hyllested Bjerge
Bevæger man sig ind i landet fra Jernhatten, har man mulighed for at besøge Hyllested Bjerge. Højdemæssig kan bjergene ikke hamle op med Mols Bjerge, i Hyllested kommer man ca. 60 meter over havet, men naturen er absolut meget flot.

Den bedste måde, at opleve området på er ved at følge vandreruten, som starter ved parkeringspladsen ved vejen mellem Gravlev og Hyllested. Turen rundt er 2 km lang. Hos de lokale turistbureauer kan du få en folder, der beskriver turen rundt i Hyllested Bjerge.

Top

Hyllested Kirke
Hyllested Kirke er især kendt for sine flotte kalkmalerier, som formentlig optræder i enhver bog om kalkmalerier. Motiverne er meget forskellige, meget specielle er de kalkmalerier, som kom frem efter en restaurering i 1965-67.

De forestiller skabelseshistorien, uddrivelsen af paradis og Kristus som verdensdommer. Desuden rummer kirken en flot altertavle fra senbarokken og en døbefont med løvefigurer.

Rugård
Herregården Rugård, som stammer fra 1500-tallet ligger i dag idyllisk ved Nørresø øst for Hyllested. Men bag idyllen gemmer historien på en meget makaber og grusom forhistorie. En af de tidligere godsejere, Jørgen Arenfeldt, som overtog godset i 1682, var en endog meget ivrig heksejæger. Tankegangen var den, at hvis man havde en mistanke om, at en kvinde var heks, startede man med at smide hende i fangekælderen og torturere hende.

Hvis det ikke fik hende til at erkende sine ”synder”, bagbandt man hende og smed hende i søen. Flød hun ovenpå var det bevis for at hun virkelig var en heks. Druknede hun, ja så var hun ikke en heks…

Jørgen Arenfeldt blev dog for ivrig i sin jagt, og han blev til sidst stillet for Højesteret, og fik en stor bøde, samtidig med at han mistede retten til at jage hekse.

I dag ejes Rugård af Mourier-Petersen slægten.

Rugård

Cykelture i området ved Jernhatten og Gravlev
I den østlige del af Nationalparken findes der gode muligheder for cykelture. Et forslag til en tur starter ved Ebeltoft Turistbureau og ruten passerer undervejs seværdigheder som Ebeltoft Zoo, Jernhatten og Dråby Kirke.

Turen er ca. 24 km lang, og den kan kombineres med en anden tur, så man kommer igennem Hyllested Bjerge og forbi herregården Rugård. Man kan også vælge at følge naturstien mellem Ebeltoft og Gravlev som følger den nedlagte jernbane. Stien er i alt otte kilometer lang. Se mere om cykelture i Nationalparken her.

Top

Der skal være tid til pause på cykelturen

Destination Djursland - Stabrandvej 51 - 8560 Kolind - 87 52 18 00 - www.visitdjursland.com