Tilbage til forside
Klik her for at læse mere om DjurslandMols Bjerge - naturområde


Der er ingen tvivl om, at Mols Bjerge er et af Danmarks mest iøjnefaldende landskaber. De dramatiske og smukke bakker (eller bjerge, som de jo faktisk hedder) blev skabt i den sidste istid, da store istunger skubbede sten og sand foran sig. Istungerne blev til Ebeltoft og Kalø Vig, og stenene og sandet blev til Mols Bjerge.

Rig på oplevelser

Mols Bjerge er så rig på oplevelsesmuligheder, at der helt sikkert er noget for enhver smag og enhver aldersgruppe. Man har mulighed for at opleve området på egen hånd, her kan man hente hjælp i nogle turforslag. Vil man være sikker på, at komme rundt til mange af de små ”guldkorn” i området, kan det anbefales at tage på en guidet tur. Der er garanti for, at guiderne fører turen forbi steder, man selv ville have haft meget svær ved at finde.

Byer i omegnen af Mols Bjerge Strandkær
Egens Kirke Knebel Kirke
Højdepunkter i Mols Bjerge Vandreture i Mols Bjerge
Cykelture i Mols Bjerge Femmøller

Et blik fra Mols Bjerge

Byer i omegnen af Mols Bjerge
Rundt om Mols Bjerge ligger en række små charmerende landsbyer med hvert deres særpræg. Den største by er Knebel, som i dag regnes for Mols Bjerges hovedby. Knebel kirke er helt sikkert et besøg værd. Kirken blev i 1990’erne udsmykket af Bjørn Nørgaard, den besøgende må selv vurdere det færdige resultat, men et besøg i kirken, må man bestemt ikke snyde sig for. Læs mere om kirken her.

Kører man mod nord fra Knebel, kommer man til molboernes hovedstad, Agri. Tæt ved landsbyen ligger Danmarks højst beliggende sø. Langt er der heller ikke til Agri Bavnehøj, som er det højeste punkt i Mols Bjerge.

Kører man fra Agri mod sydøst gennem Mols Bjerge, passerer man den forladte landsby Toggerbo. Tættere på Ebeltoft Vig finder man landsbyen Bogens, hvorfra man ikke har langt til Bogens Sø og Bogen Strand. Kører man derefter mod syd, kommer man til den idylliske landsby Fuglsø, der, som navnet antyder, ligger flot ved en sø.

Fortsætter man derefter i retning mod Knebel kommer man igennem Vistoft, hvor både kirken med de flotte kalkmalerier og møllen er et stop værd. Møllen blev brugt så sent som omkring 1970, og det er en såkaldt hollandsk gallerimølle. Derefter kan man køre tilbage til Knebel, eller man kan begive sig på yderligere opdagelse i naturparken.

Top

Strandkær
Strandkær ligger midt i Mols Bjerge, og det består af både Øvre og Nedre Strandkær. Nedre Strandkær huser i dag Molslaboratoriet, som ejes af Naturhistorisk Museum i Århus. Gården, som er opført i tiden omkring 1730, bruges bl.a. som udgangspunkt for forskning i Mols Bjerge, men anvendes også som kursuscenter. Du kan læse mere om Molslaboratoriet på www.molslab.dk På Molslaboratoriet findes en række gode vandreruter, som du kan læse mere om her.

Besøgscenter

Ved Øvre Strandkær finder du Skov- og Naturstyrelsens Besøgscenter. Her kan du finde udstillinger og informationer om den natur, der findes i området, det er helt sikkert, at man bliver klogere på Mols Bjerge, hvis man slår et smut forbi Besøgscenteret. Øvre Strandkær ejes af Miljøministeriet, og fra gården styres det kvæg, som man næppe kan undgå at se på bakkerne i Mols Bjerge.

Egens Kirke
Egens Kirke er en af de mindste i området omkring Mols Bjerge, ja faktisk er den en af Danmarks mindste. Den har kun 70 siddepladser, og den stammer fra tiden omkring år 1500, og den har tilsyneladende afløst en tidligere kirke, som lå på samme sted.

Der er en historie, der fortæller hvorfor Egens Kirke blev bygget. Det var sådan, at når folk fra området omkring landsbyen Egens skulle i kirke foregik det i Bregnet Kirke. En dag var et par blevet gift og begik sig med gæsterne og gaverne på vej igennem Ringelmose Skov mod Egens. Undervejs blev de overfaldet af røvere, som på det tidspunkt hærgede skoven, og historien er sågar, at bruden blev voldtaget.

Det fik hendes far, som var en velhavende bonde, til at opføre Egens Kirke, således at folkene derfra undgik den farlige tur igennem Ringelmose Skov.

Knebel Kirke
Mols har mange flotte og seværdige kirker. En af dem er Knebel Kirke fra ca. 1175. Den primære grund til, at man ikke må snyde sig selv for at besøge kirken er udsmykningen omkring alteret.

I 1990’erne blev der indgået en aftale med den anerkendte kunstner Bjørn Nørgaard om en ny udsmykning af Knebel Kirke. Resultatet blev, alteret blev delt i tre. Hvorvidt man synes resultatet er en succes er en smagssag, men der er ingen grund til at snyde sig selv for et besøg i kirken, så man kan danne sin egen mening om udsmykningen.

Top

Højdepunkter i Mols Bjerge
Det er selvfølgelig ikke noget overraskelse, at der er mange højdepunkter i Mols Bjerge, både i overført betydning og i bogstaveligste forstand. Det højeste punkt i Mols Bjerge er Agri Bavnehøj, som ligger 137 meter over havet.

For at komme til Agri Bavnehøj kan man tage udgangspunkt ved parkeringspladsen ved Bavnegård, og så begive sig af den afmærkede sti op i bakkerne. Fra højen er der en fremragende udsigt over det meste af naturparken, specielt naturligvis i klart vejr.

Oversigt over Trehøje

Meget karakteristisk for Mols Bjerge er Trehøje, som ligger i den sydlige del af området. Som navnet antyder, består Trehøje af tre store bronzealderhøje, men i hele området er der i alt 22 gravhøje. Herfra er der også en fantastisk udsigt, man kan se til Sjælland, Hjelm og Jernhatten mod nord.

Tæt på den forladte landsby Toggerbo ligger Skovbjerg. Her kan man se de få rester af den oprindelige egeskov, der engang dækkede store dele af Mols Bjerge. Skoven er i dag naturskov, dvs. at skoven får lov til at passe sig selv. Det forbedrer levevilkårene for både dyr og planter, som lever af og på de gamle træer.

Stabelhøje er endnu et markant højdepunkt på turen rundt i Mols Bjerge. Højene ligger stik nord for Agri, og de er nogle af de flotteste storhøje fra bronzealderen i Danmark. Højene er fredede og har derfor aldrig været undersøgt af arkæologer, men man regner med at de indeholder adskillige grave fra bronzealderen.

Dødishuller
Mols Bjerge er enestående af mange årsager, men ser man på det hele med geologiske øjne er der især én ting, der er meget karakteristisk for området, og det er de såkaldte dødishuller. Dødishullerne blev skabt da isen under den sidste istid langsomt smeltede.

Man skal forestille sig, at isen løb langsomt ud gennem bunden – lige som i et badekar – over mange tusind år. Derved blev dødishullerne skabt. Deres modsætning er de mange slugter, som blev dannet ved, at vandet brusede igennem i mange årtusinder.

To af de mest kendte og iøjnefaldende dødishuller er Tinghulen og Hålen. Den bedste måde at få mere at vide om dødishullerne er at tage på nogle af de guidede ture rundt i Mols Bjerge. Guiderne fortæller med stor indlevelse og viden om de mange ting, som man måske ikke selv opdager.

Top

Vandreture i Mols Bjerge
Der kan ikke være tvivl om, at den klart bedste måde at opleve Mols Bjerge på er at tage de gode sko på, og så begive sig ud i terrænet. Der findes mange forslag til, hvor man kan gå hen, på turistbureauerne kan du finde foldere fra Skov- og Naturstyrelsen, som giver gode forslag til vandreture.

Ved de fleste parkeringspladser i området fører afmærkede stier ud i landskabet, og man kan også dér finde foldere, der fortæller om området man vandrer i.

Stier fra Molslaboratoriet
En mulighed er at tage udgangspunkt ved Molslaboratoriet ved Nedre Strandkær. Herfra kan man bl.a. følge Den Italienske Sti på ca. 3 km. Stien fører til Femmøller by, og har været brugt i mere end 100 år. Det sydlandske navn menes at være opstået, fordi de første feriegæster i området mente, at landskabet var meget italiensk.

Strandkær-stien tager også er udgangspunkt fra Molslaboratoriet. Turen er ca. 2 km. lang, og fører forbi en række forskellige skovtyper, som er typiske for Mols Bjerge.

Langs begge stier er der opstillet en række standere, hvor der er mulighed for at udføre forskellige aktiviteter i landskabet. Hos de lokale turistbureauer kan du få en folder, der beskrive turene fra Molslaboratoriet. Du kan også læse mere på www.molslab.dk

Cykelture i Mols Bjerge
Har man lyst til at kunne komme lidt længere omkring i Mols Bjerge, er der gode muligheder for at lege bjergged på cyklen. De mange bakker vil helt sikkert give sved på panden, men de byder også på mange oplevelser og nogle flotte udsigter.

Man bør være opmærksom på, at alle vejene er grus- eller sandveje, så man skal sørge for at have solide dæk på cyklen. Har man lyst til at komme væk fra de største veje, kan det anbefales at gøre det på mountainbikes.

Turistbureauerne i Ebeltoft og Mols har udgivet et hæfte med forslag til cykelture i området. En tur på ca. 23 km. rundt i Mols Bjerge fører forbi mange af højdepunkterne. Bl.a. skal man klatre op på det højeste punkt i Bjergene, Agri Bavnehøj, og man kommer desuden forbi Strandkær med Besøgscenteret. Har man kræfterne til det, kan man forlænge turen til Ørnbjerg Mølle, så bliver turen ca. 31 km.

Hæftet med cykelturene i Mols Bjerge kan fås på turistbureauerne.

 

Femmøller
Området ved Femmøller er meget specielt. Langs Mølleåen ligger fire møller tæt på hinanden: Overmølle, Kjerris Mølle, Glads Mølle, Skovmøllen og Ravns Mølle, den sidstnævnte brændte i 1688 og er ikke blevet opført igen siden. Møllerne ligger naturligvis ikke tilfældigt, for den store vandmængde og faldet i slugten har givet mulighed for optimal mølledrift. Femmøller virker egentlig ikke som en landsby, den fremstår mere som et samlet industrielt anlæg.

De fire tilbageværende møller har alle deres særpræg, flottest bevaret og arkitektonisk mest interessant er Kjerris Mølle, men alle fire er afgjort et besøg værd.

Top

Destination Djursland - Stabrandvej 51 - 8560 Kolind - 87 52 18 00 - www.visitdjursland.com