Tilbage til forside
Klik her for at læse mere om DjurslandNaturen i og omkring Mols Bjerge

På denne side kan du finde en samlet oversigt over nogle af de naturområder som Naturpark Mols Bjerge byder på.

Mols Bjerge Strandkær
Højdepunkter i Mols Bjerge Skovene ved Kalø Slot
St. Bavnehøj Stubbe Sø
Jernhatten Hyllested Bjerge

Mols Bjerge
Der er ingen tvivl om, at Mols Bjerge er et af Danmarks mest iøjnefaldende landskaber. De dramatiske og smukke bakker (eller bjerge, som de jo faktisk hedder) blev skabt i den sidste istid, da store istunger skubbede sten og sand foran sig. Istungerne blev til Ebeltoft og Kalø Vig, og stenene og sandet blev til Mols Bjerge.

Rig på oplevelser

Mols Bjerge er så rig på oplevelsesmuligheder, at der helt sikkert er noget for enhver smag og enhver aldersgruppe. Man har mulighed for at opleve området på egen hånd, her kan man hente hjælp i nogle turforslag. Vil man være sikker på, at komme rundt til mange af de små ”guldkorn” i området, kan det anbefales at tage på en guidet tur. Der er garanti for, at guiderne fører turen forbi steder, man selv ville have haft meget svær ved at finde.

Strandkær
Strandkær ligger midt i Mols Bjerge, og det består af både Øvre og Nedre Strandkær. Nedre Strandkær huser i dag Molslaboratoriet, som ejes af Naturhistorisk Museum i Århus. Gården, som er opført i tiden omkring 1730, bruges bl.a. som udgangspunkt for forskning i Mols Bjerge, men anvendes også som kursuscenter. Du kan læse mere om Molslaboratoriet på www.molslab.dk På Molslaboratoriet findes en række gode vandreruter, som du kan læse mere om her.

Top

Besøgscenter

Ved Øvre Strandkær finder du Skov- og Naturstyrelsens Besøgscenter. Her kan du finde udstillinger og informationer om den natur, der findes i området, det er helt sikkert, at man bliver klogere på Mols Bjerge, hvis man slår et smut forbi Besøgscenteret. Øvre Strandkær ejes af Miljøministeriet, og fra gården styres det kvæg, som man næppe kan undgå at se på bakkerne i Mols Bjerge.

Højdepunkter i Mols Bjerge
Det er selvfølgelig ikke noget overraskelse, at der er mange højdepunkter i Mols Bjerge, både i overført betydning og i bogstaveligste forstand. Det højeste punkt i Mols Bjerge er Agri Bavnehøj, som ligger 137 meter over havet.

For at komme til Agri Bavnehøj kan man tage udgangspunkt ved parkeringspladsen ved Bavnegård, og så begive sig af den afmærkede sti op i bakkerne. Fra højen er der en fremragende udsigt over det meste af Molslandet, specielt naturligvis i klart vejr.

Oversigt over Trehøje

Meget karakteristisk for Mols Bjerge er Trehøje, som ligger i den sydlige del af området. Som navnet antyder, består Trehøje af tre store bronzealderhøje, men i hele området er der i alt 22 gravhøje. Herfra er der også en fantastisk udsigt, man kan se til Sjælland, Hjelm og Jernhatten mod nord.

Tæt på den forladte landsby Toggerbo ligger Skovbjerg. Her kan man se de få rester af den oprindelige egeskov, der engang dækkede store dele af Mols Bjerge. Skoven er i dag naturskov, dvs. at skoven får lov til at passe sig selv. Det forbedrer levevilkårene for både dyr og planter, som lever af og på de gamle træer.

Stabelhøje er endnu et markant højdepunkt på turen rundt i Mols Bjerge. Højene ligger stik nord for Agri, og de er nogle af de flotteste storhøje fra bronzealderen i Danmark. Højene er fredede og har derfor aldrig været undersøgt af arkæologer, men man regner med at de indeholder adskillige grave fra bronzealderen.

Dødishuller
Mols Bjerge er enestående af mange årsager, men ser man på det hele med geologiske øjne er der især én ting, der er meget karakteristisk for området, og det er de såkaldte dødishuller. Dødishullerne blev skabt da isen under den sidste istid langsomt smeltede. Man skal forestille sig, at isen løb langsomt ud gennem bunden – lige som i et badekar – over mange tusind år. Derved blev dødishullerne skabt. Deres modsætning er de mange slugter, som blev dannet ved, at vandet brusede igennem i mange årtusinder.

To af de mest kendte og iøjnefaldende dødishuller er Tinghulen og Hålen. Den bedste måde at få mere at vide om dødishullerne er at tage på nogle af de guidede ture rundt i Mols Bjerge. Guiderne fortæller med stor indlevelse og viden om de mange ting, som man måske ikke selv opdager.

Top

Skovene ved Kalø Slotsruin
Området syd for Rønde byder på masser af muligheder for at nyde både naturens egne seværdigheder og de menneskeskabte seværdigheder. Holder man af en tur i skoven må man ikke snyde sig selv for en tur i enten Hestehave Skov mod vest eller Ringelmose Skov mod øst, måske rækker kræfterne og lysten til at besøge begge skove. Ellers har man selvfølgelig mulighed for at fordele oplevelserne på flere dage.

Hestehave skov
Turen gennem Hestehave Skov er ca. 5,5 km lang, og den starter ved parkeringspladsen ved Slotskroen og fører bl.a. forbi St. Stenhøj, Baron Wilhelms Bøg, som er det højeste træ i skoven, og Thyrahytten. St. Stenhøj er en næsten 5.000 år gammel runddysse fra bronzealderen, der er bemærkelsesværdig fordi al den jord, der oprindelig var på stenene, er blevet vasket væk af vind og vejr igennem de mange tusind år. Thyrahytten er en jagt- og badehytte, som blev opført i 1905, og den er opkaldt efter baronesse Thyra von Jenisch.

Ringelmose skov
Har du lyst til at begive dig på opdagelse i Ringelmose Skov, kan du enten starte ved parkeringspladsen ved den smukke Bregnet Kirke eller ved Kalø Gods. På turen rundt i skoven kommer man bl.a. forbi en mindesten for Baron von Jenisch, der ejede Kalø Gods, indtil han blev dræbt under 2. verdenskrig, og man passerer flere af Kaløs skoler. Også den kunstige Ringelmosedam passeres undervejs.

På de lokale turistbureauer kan du finde brochurer, der i mere detaljeret form beskriver turene i Kaløskovene.

St. Bavnehøj
Lige i udkanten af Rønde kan man tage turen op på den 102 meter høje St. Bavnehøj. Her har man en fantastisk udsigt over Kalø Vig og store dele af resten af Djursland, så det er et godt sted at få et overblik over området.

Selve højen stammer fra bronzealderen, og den fremtrædende placering i landskabet skulle formentlig sikre, at andre stammer blev klar over, at her herskede en stærk stamme. Højen minder meget om en tilsvarende ved Egtved, hvor man fandt Egtved-pigen.

Top

Stubbe Sø
Stubbe Sø er Djurslands største sø. Engang var den en del af en fjord, men blev til en sø, da landskabet hævede sig rundt omkring den. Søen er en meget vigtig rasteplads for søfugle og er derfor meget interessant for ornitologisk interesserede. Tilgangen til søen er dog besværlig, da jorden omkring den er ejet af private lodsejere. Staten ejer dog et hjørne ved søens sydøstlige kant, herfra kan man få adgang til søen ad en trampesti. Læs mere om Stubbe Sų hos Århus Amt.

Jernhatten
Den imponerende bakke og udsigtspunkt Jernhatten er et sted der næsten er obligatorisk at besøge, hvis man er i den østlige del af naturparken. Jernhatten er speciel, fordi den består af et hårdt materiale, der gør, at havet ikke har kunnet nedbryde det. Derfor fremstår Jernhatten som et meget markant fremspring i Kattegat.

På Jernhatten findes der mange sjældne planter, hvilket skyldes at nedbøren er meget sparsom, samt at solen rammer i en speciel vinkel. Derfor kan man finde planter, som egentlig hører hjemme i Sydøsteuropa. Fra toppen af klinten er der 49 meter ned til havet, og fra toppen har man udsigt over bl.a. Hjelm ude i Kattegat.

Der er rig mulighed for at vandre i området ved Jernhatten. Det kan du læse mere om her. Hos de lokale turistbureauer kan du købe et hæfte, der fortæller indgående om Jernhatten.

Hyllested Bjerge
Bevæger man sig ind i landet fra Jernhatten, har man mulighed for at besøge Hyllested Bjerge. Højdemæssig kan bjergene ikke hamle op med Mols Bjerge, i Hyllested kommer man ca. 60 meter over havet, men naturen er absolut meget flot.

Den bedste måde, at opleve området på er ved at følge vandreruten, som starter ved parkeringspladsen ved vejen mellem Gravlev og Hyllested. Turen rundt er 2 km lang. Hos de lokale turistbureauer kan du få en folder, der beskriver turen rundt i Hyllested Bjerge.

Top

Destination Djursland - Stabrandvej 51 - 8560 Kolind - 87 52 18 00 - www.visitdjursland.com